
Ramsey County CoC Special 

Unsheltered NOFO Frequently 

Asked Questions
 

FAQs 

Q: When does this application need to be submitted in e-snaps? 

 A: Your LOI pre-application for the Unsheltered NOFO needs to be submitted by Friday, August 26th at 

3pm. *As of 8/24, date has been extended to end of day on Monday, August 29th instead. 

Providers then selected by the Ranking Committee on September 1st will then need to save (and export) 

their applications in e-snaps no later than September 13th at 4pm. Once confirmed via email there are 

no corrections, providers must then submit their applications in e-snaps by September 16th at 4:00pm.  

 

Q: Are there multiple applications for both NOFOs? 

A: Yes. There are two separate LOIs for the Special and Annual NOFO. Both renewal project applicants 

and new DV Bonus project applicants must complete a pre-application survey and also save (but not 

submit) their e-snaps application by 4pm on Thursday, August 25th (*as of 8/25, that date has been 

extended to 12noon on Friday, August 26th). Interested project applicants should attend the 

informational meeting via zoom on Tuesday, August 16th from 9am to 10:30am. The informational 

meeting will be broken up into four sections: review of FY2022 CoC Program NOFO, Ramsey CoC 

Priorities, Ramsey CoC Timeline, and New DV Bonus program models/eligibility. All renewal project 

applicants are highly encouraged to attend the first hour as well. 

 

*Link to pre-application can be found here (pdf copy listed below - do not complete pdf copy): 2022 CoC 

Annual NOFO Pre-App for Renewal and New DV Bonus Projects. 

 

Link to recorded Informational Meeting: Informational Meeting 

Passcode: X5hshWG% 

 

Q: Are the project applications shorter than the narrative? 

A: Yes, the project descriptions on e-snaps are short and applicants should be succinct. When being 

asked more than one question list out what you are answering and use the same language that HUD 

uses on the applicable NOFO. 

 

https://www.headinghomeramsey.org/provider-resources
https://zoom.us/rec/share/uYzCKeXqtRL4J25pZ8oCc-FrvsrqhahzNNbvB-bt5qL3w1iVC0nqEPqdvkCE1CC5.EqH9DdnkueUeFdaE


Q: Is it acceptable to leverage existing funding sources currently utilized for service provision for the 

match requirements? 

A: (a) In general.  The recipient or subrecipient must match all grant funds, except for leasing funds, with 

no less than 25 percent of funds or in-kind contributions from other sources. For Continuum of Care 

geographic areas in which there is more than one grant agreement, the 25 percent match must be 

provided on a grant-by-grant basis. Recipients that are UFAs or are the sole recipient for their 

Continuum, may provide match on a Continuum-wide basis. Cash match must be used for the costs of 

activities that are eligible under subpart D of this part, except that HPCs may use such match for the 

costs of activities that are eligible under § 578.71.  

 

(b) Cash sources.  Notwithstanding 2 CFR 200.306(b)(5), a recipient or subrecipient may use funds from 

any source, including any other federal sources (excluding Continuum of Care program funds), as well as 

State, local, and private sources, provided that funds from the source are not statutorily prohibited to be 

used as a match. The recipient must ensure that any funds used to satisfy the matching requirements of 

this section are eligible under the laws governing the funds in order to be used as matching funds for a 

grant awarded under this program.  

 

(c) In-kind contributions.  

 

(1) The recipient or subrecipient may use the value of any real property, equipment, goods, or services 

contributed to the project as match, provided that if the recipient or subrecipient had to pay for them 

with grant funds, the costs would have been eligible under Subpart D, or, in the case of HPCs, eligible 

under § 578.71.  

 

(2) The requirements of 2 CFR 200.306, with the exception of § 200.306(b)(5) apply.  

 

(3) Before grant execution, services to be provided by a third party must be documented by a 

memorandum of understanding (MOU) between the recipient or subrecipient and the third party that 

will provide the services. Services provided by individuals must be valued at rates consistent with those 

ordinarily paid for similar work in the recipient's or subrecipient's organization. If the recipient or 

subrecipient does not have employees performing similar work, the rates must be consistent with those 

ordinarily paid by other employers for similar work in the same labor market.  

 

(i) The MOU must establish the unconditional commitment, except for selection to receive a grant, by 

the third party to provide the services, the specific service to be provided, the profession of the persons 

providing the service, and the hourly cost of the service to be provided.  

 



(ii) During the term of the grant, the recipient or subrecipient must keep and make available, for 

inspection, records documenting the service hours provided.   

 

 


